Rabu, 15 April 2015

PROJEK ELEKTRONIK ARDUINO CONTROL

Projek elektronik



Litar arduino sebagai pengawal beberapa sensor seperti water sensor, HSM-20g temperature/humidity sensor, moisture soil sensor dan pum aquarium digunakan.

Ahad, 12 April 2015

PROJEK ELEKTRONIK : IKLAN SEMASA

projek elektronik


 MAAF INI ADALAH IKLAN SEMASA


SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA PENGUNJUNG BLOG INI.

Saya ada menyediakan perkhidmatan merekabentuk litar-litar projek elektronik dari basic transistor design, logic ic hingga microcontroller (Pic/Atmel dan Arduino) analog dan digital.



*
Rekabentuk litar-litar elektronik tanpa menggunakan program juga saya ada sediakan. (Bagi tujuan memudahkan pelanggan yang tiada basic programing)


Terbuka kepada semua pelajar-pelajar, individu dan syarikat.Saya beroperasi di Melaka dan terbuka kepada semua pelanggan dari seluruh Malaysia.


Boleh hubungi saya:
Samada call, sms atau whatsapp:-
phone no: 019 3430533 (En.Roslan)

Mungkin saya boleh membantu insyaAllah.

Kalau nak buat litar simulasi dengan proteus, Multisim, livewire dan lain2 software atau buatkan PCB pun saya sedia membantu.

Atau email kepada:-

pronictech@gmail.com 
go_pronictech@yahoo.com

Perkhidmatan seluruh Malaysia:-
Projek elektronik di Malaysia
projek elektronik di johor
projek elektronik di melaka
projek elektronik di negeri sembilan
projek elektronik di selangor
projek elektronik di kuala lumpur
projek elektronik di perak
projek elektronik di pahang
projek elektronik terengganu
projek elektronik di kedah
projek elektronik di kelantan
projek elektronik di penang
projek elektronik di perlis
projek elektronik di sabah
projek elektronik di serawak

PROJEK ELEKTRONIK: Three-phase cosine linear power regulator control.

Projek elektronik (Analog)

                                                           Skematik dan simulasi proteus


Litar ini boleh digunakan untuk mengawal beban samada AC resistive mahu pun AC inductive motor dengan cara mengawal gelombang cosine (cosine-wave crossing method) untuk triggering triacs. Dulu pernah buat untuk U student.

                                                                        PCB
                                 




Sabtu, 11 April 2015

PROJEK ELEKTRONIK : SIMPLE RESISTOR VS CONSTAN CURRENT SOURCE LED DRIVER

Projek elektronik


Disini saya hendak menunjukkan perbandingan cara pemasangan LED didalam litar. Diantara kaedah simple menggunakan resistor dengan kaedah simple juga tetapi menggunakan litar constan current source (CCS) sebagai LED driver circuit. Dari litar simulasi proteus yang ditunjukkan disini dapat kita perhatikan bahawa penyambungan LED tunggal dengan menggunakan resistor adalah selamat digunakan. Tetapi apabila lebih daripada sebiji LED diguna sambung secara bersiri dengan resistor tunggal ini mungkin membayakan LED-LED tersebut dan adalah cara yang tidak selamat, walaupun LED boleh menyala dan berfungsi seperti normal.


Kebanyakkan device semiconductor seperti LED juga akan mengalami situasi short circuit apabila berlaku kerosakan. Tidak selamat yang dimaksudkan, (rujuk litar simulasi proteus) didalam barisan LED-LED yang disambungkan secara bersiri dengan resistor. Disini saya menggunakan suis sebagai simulasi short circuit bagi menunjukkan kerosakan LED. Katakan satu LED mengalami kerosakan short circuit ini akan mengakibatkan kenaikkan arus elektrik yang mendadak kepada LED-LED yang seterusnya. Kenaikan arus yang tidak terkawal ini akan memberi tekanan terhadap LED sehingga melebihi spesifikasi arus yang telah ditetapkan (katakan 10mA ~ 20mA) dan akhirnya barisan LED disebelahnya menunggu masa dan akan rosak satu persatu. Ini mungkin terjadi kepada kebanyakkan sistem traffic light disimpang2 jalan yang boleh kita perhatikan ada led yang menyala dan ada yang tidak menyala. Berlainan lah jika salah satu device tersebut mengalami kerosakan open circuit ini menyebabkan semua LED tidak akan menyala dan perlu diganti sahajalah. Walaupun kenaikan arus elektrik boleh menyebabkan kenaikkan lesapan kuasa dan suhu pada resistor dan memberi kesan balik kenaikan nilai rintangan resistor dan menurunkan current tersebut tetapi ini sudah terlambat untuk menyelamatkan barisan LED-LED disebelahnya.

Berbanding kepada penyambungan menggunakan resistor kepada LED secara bersiri, penggunaan litar penstabil arus atau lebih dikenali sebagai litar constan current source (CCS) adalah jauh lebih baik dan selamat digunakan untuk penyambungan litar LED-LED secara besiri. Walaupun rumit sedikit berbanding guna resistor tunggal kita lihat dahulu kebaikkan litar CCS ini. Merujuk kepada litar simulasi proteus tersebut apabila suis ditutup satu persatu (anggap LED short circuit), bagaimana pun bacaan ammeter tetap menunjukkan bacaan arus elektrik yang senstiasa tetap stabil 18mA dibawah spesifikasi Imax LED. Dengan cara ini kerosakan mana-mana LED tersebut tidak menyebabkan kenaikan arus dan tidak memberi sebarang kesan terhadap LED-LED disebelahnya. Dengan cara ini LED-LED dapat berfungsi secara normal mengikut spesifikasi arus yang telah ditetapkan dan secara tak langsung memanjangkan lagi hayat device tersebut.


Selain itu kita juga boleh menggunakan litar constan current sourse kepada litar dot matrix LED dalam projek litar signboard bagi mendapatkan kesan cahaya yang lebih stabil berbanding menggunakan resistor yang menyebabkan berlaku kesan tarik menarik arus dan memberi kesan cahaya dot matrix yang tidak sekata. Selain litar yang saya tunjukkan terdapat bermacam-macam jenis litar CCS yang lebih baik boleh direkabentuk menggunakan op amp dan power transistor jika arus yang lebih tinggi diperlukan.


Terimakasih

Penulis: Roslan projekelektronik4u

Jumaat, 10 April 2015

PROJEK ELEKTRONIK : MODIFIED SINE WAVE POWER INVERTER

Projek elektronik


                                Gambar contoh asas transformer inverter jenis lama besar dan berat.

Power inverter atau biasa orang panggil inverter adalah suatu device elektronik yang berfungsi untuk menukar bentuk arus terus (DC) kepada bentuk arus ulang alik (AC). Kebanyakkan rekabentuk DC-AC power  inverter masa lalu adalah jenis square wave dengan mudah boleh dibuat dengan timer ic 555 tetapi cara ini biasanya mempunyai hasil keluaran yang kurang baik dan tidak beberapa sesuai untuk kebanyakkan peralatan elektronik malah ada peralatan elektrik menjadi rosak. Selain itu rekabentuk inverter jenis ini juga memerlukan saiz transformer yang terlalu besar mengikut jumlah kuasa keluaran yang digunakan.  Atau dengan kata lain lebih besar beban kuasa inverter tersebut maka lagi besar power transformer yang diperlukan dan ini sangat menyusahkan kepada perekabentuk untuk mendapatkan transformer yang sesuai dipasaran atau lain cara kena buat transformer lilitan secara sendiri (DIY).

                                                                        Square wave

                                                             Modified sinewave power inverter

                                                        Sinewave dan modified sinewave waveform

Kemudian diperkenalkan dengan jenis modified sine wave dimana keluaran beban voltagenya hampir-hampir menyerupai bentuk gelombang voltan sine wave arus ulang alik. Jenis modified sine wave sangat popular dimasa ini dimana mempunyai hasil beban keluaran voltan yang lebih sesuai untuk dipadankan kepada kebanyakkan peralatan elektrik dimana kurang atau hampir tiada langsung memberi kesan kerosakkan kepada kebanyakkan peralatan elektrik rumah, pejabat, kilang dan sebagainya. Walaupun jenis pure sine wave inverter adalah lebih baik dalam banyak cara seperti tiada kesan harmonik dan lain-lainya, ini disebabkan bentuk gelombang voltan keluaran power inverter jenis ini adalah 100% menyerupai sine wave voltan yang dibekalkan oleh syarikat pembekal elektrik (TNB). Tak kiralah jenis apa power inverter secara asasnya voltan keluaran masih memenuhi ciri 240VAC 50Hz.


      Contoh litar inverter modified sinewave menggunakan transformer banyak kita boleh jumpa di internet.

Kebanyakkan jenis modified sinewave power inverter jenis lama masih menggunakan power transformer yang bersaiz besar-besar mengikut kemampuan kuasa yang diperlukan. Hal ini juga memberi masalah besar kepada perekabentuk untuk mencari transformer yang diingini. Bagaimana pun masalah ini dapat diatasi dengan menggunakan switching mode power supply (SMPS) dimana voltan 240Vrms dapat dihasilkan pada terminal keluaran power inverter tanpa memerlukan saiz transformer yang sangat besar dan berat. Didalam teknik ini litar SMPS digunakan untuk menghasilkan peak voltage dari 315 ~ 325Vpeak atau boleh dikira sebagai Vout / 0.707 dengan mudah. Seterusnya DC 325V tadi boleh dibekalkan kepada litar keluaran inverter seperti contoh rajah dibawah litar skematik bahagian keluaran power inverter 800 Watt rms.

                                                                   Contoh litar output


                                                            Contoh litar SMPS

Didalam rekabentuk litar inverter biasanya banyak melibatkan penggunaan discrete component berbanding menggunakan microcontroller tunggal kerana cara ini lebih mudah untuk mengawal bahagian input, output dan memberi kesan feedback kedalam litar bagi menghasilkan voltan keluaran yang lebih stabil dengan penambahan litar short circuit atau over load protection. Asas litar inverter biasanya terdiri daripada SG3525 sebagai switching generator, op amp, comparator, dan litar dual timer ic 556. Menggunakan microcontroller juga boleh menghasil litar inverter dengan cara yang sama untuk mengawal duty cycle dan menghasilkan keluaran modified sinewave yang serupa kepada litar output.

Cara membuat lilitan Toroidal core switching transformer diatas.

Formula:

1. Jika

                        V = N(∆Φ/∆t)


2. Maka
                            Np = 2.1 × 105 / ( Ae × f )               
3.


4. Lilitan secondary

5.  Tip lilitan 1~2mm diameter copper wire bersalut.


6. Power transistor biasa menggunakan switching mosfet supaya lebih cekap dan boleh sambung parallel
    untuk tingkatkan keupayaan bergantung kepada beban kuasa inverter tersebut.

Harap tip2 diatas dapat membantu dan sebenarnya inverter ni banyak (bersepah) dipasaran dari yang murah 60 ringgit hingga beribu harganya, tapi kalau saje nak tambah ilmu ianya boleh dibuat sendiri (DIY) ikut tip seperti diterangkan tu. Tapi Kok ada masalah juga nak design power inverter jenis moden kecil dan ringan ni saya boleh designkan tak kiralah berapa kw yg nak, asalkan sanggup keluar belanja, dan upahnya sudah tentu mahal utk custom made ni.

Sekian

Penulis: Roslan @ projekelektronik4u





PROJEK ELEKTRONIK : HEATSINK HEATSINK HEATSINK

Projek elektronik

Heat sink



Heat sink digunakan untuk melindungi device dari melampaui tahap suhunya, contohnya haba dari power transistor akan diserap keluar ke udara oleh heat sink. Dengan ini suhu junction dapat dikawal supaya tidak melebihi had suhu maximunya iaitu Tjmax. Mendekati suhu maximum bagi junction bermakna kita sengaja memendikkan lagi hayat power transistor tersebut, sebab itulah heat sink amat penting sekali penggunaannya.

Kebanyakan peralatan electronik takiralah analog atau digital sangat-sangat memerlukan heatsink seperti ic power supply voltage ragulator, transistor keluaran audio power amplifier, litar switching mode power supply, litar modified sine wave inverter, rf power amplifier dan sebagainya.

Dalam artikel ini sebagai contoh saya bagi tip mudah bagaimana cara untuk mengira thermal resistance dalam merekabentuk litar SMPS audio power amplifier. Bagaimana pun contoh ini boleh digunakan pakai sebagai rujukan untuk merekabentuk semua jenis litar elektronik (sama je). Harap dengan tip mudah ini biarlah heatsink dipasang dengan saiz yang betul dan takde lah kita main pakai balon je untuk memanjangkan usia device tersebut.

Bagi menentukan nilai thermal resistance atau θSA bagi heat sink adalah:

θSA = ( Tsmax – TA ) / PDtotal                      

Dimana Tsmax adalah suhu maksimum bagi heat sink yang diizinkan. Biasanya makimum 70 hingga 75oC. TA adalah ambieant temperature anggap 25 atau 30oC. PD adalah jumlah lenyapan kuasa atau power dissipition oleh semua power mosfet bagi setiap fasa sebagaimana yang diterangkan diatas.
Sekarang tentukan thermal resistance bagi heat sink yang diperlukan:

              θSA = ( Tsmax – TA ) / PD total
                       =  ( 70 – 25 ) / 5.4 W
                    =  8.33 oC/W

Ini memberitahu, kita memerlukan heat sink yang mempunyai θSA tidak lebih dari 8.33oC/W.  Didalam contoh ini saya boleh gunakan heat sink 8 oC/W.

Biasanya power amplifier kereta menggunakan satu heat sink sekali gus untuk power supply dan power amp itu sendiri, maka size heat sink boleh ditentukan dengan mencampurkan kedua-dua jumlah power dissipation bagi power supply dan power amp.
Contoh, jika power supply ini digunakan untuk power amp yang meluapkan kuasa output stage (power dissipation) 100 W, maka jumlah keseluruhan atau PDtotal2 adalah.

    PDtotal2 = PD AMP + PDtotal      

    PDtotal2 = 100 W + 5.4 W = 105.4W

Maka heat sink thermal resistance adalah;

             θSA = ( Tsmax – TA ) / PD total2
                      =  ( 70 – 25 ) / 105.4 W
                   =  0.42 oC/W

Dengan itu sebuah heat sink dengan 0.4 oC/W diperlukan.

Didalam arah yang lain pula sekarang kita boleh melihat atau menentukan junction temperature supaya tidak melebihi maximum junction temperatre 150oC maximum iaitu,

  TJmax = ( θJA × PDsingle ) + TA      

Dimana θJA adalah thermal resistance diantara junction ke ambient, PDsingle adalah power dissipation tiap satu power mosfet, dimana didalam contoh ini dikira adalah 2.7 Watt. TA adalah ambieant temperature dianggap 25oC bagi heat sink temperature dihadkan 70 oC.

Dengan ini kita tentukan θJA terlebih dahulu

            θJA = θJC + θCS + θSA       

Dimana θJC adalah thermal resistance bagi power mosfet  ( didalam contoh diatas saya menggunakan BUZ11 yang mempunyai θJC = 1.67oC/W rujuk data sheet.

θCS adalah thermal resistance diantara case kepada heat sink, ini termasuklah thermal resistance bagi heat sink compound dan penebat seperti Mica, sill pad, dan sebagainya….Kita anggap bagi suatu thermal couplling yang bagus kira-kira 0.5oC/W.

θSA adalah thermal resistance diantara heat sink kepada ambient ditentukan sebagai,
                     θSA = ( Tsmax – TA ) / PDsingle
                           = ( 70 oC – 25 oC ) / 2.7W
                           =  16.6 oC/W                     
Maka

                     θJA = θJC + θCS + θSA
                             = 1.67 + 0.5 + 14.37
                             = 18.77 oC/W

Sekarang kita dapat menentukan Tjmax bagi tiap satu power Mosfet sebagai,

                             TJmax = (θJA × PDsingle ) + TA
                                         = (  18.77 × 2.7) + 25oC
                                         = 75.6oC

Agak jauh lebih rendah dari Tjmax 150oC dan power mosfet  berkedudukan lebih selamat.

*
Semasa pemasangan power mosfet SMPS pada heat sink kedudukan hendaklah sejauh yang boleh dari power transistor atau IC audio power amplifier yang dipasang pada heat sink yang sama, untuk mendapatkan kesan thermal yang lebih selamat. Ada juga rekabentuk power amp kereta yang menggunakan heat sink yang berasingan supaya kesan haba tidak menganggu pada bahagian masing-masing, ini tidak menjadi masalah kerana heat sink bagi power supply biasanya agak kecil size nya sudah memadai. Jangan lupa sapukan heat sink grease atau heat sink compound pada permukaan mosfet dan heat sink bagi memperolehi thermal couplling (cantuman haba) yang lebih baik.
Untuk menaikkan kecekapan heat sink bagi rekabentuk power amplifier kereta yang kuasa besar, biasanya mini 12VDC Cooling fan diperlukan. Setiap phase power mosfet mesti mempunyai penebatan yang baik supaya tidak berlaku litar pintas antara drain pada satu heat sink yang sama.

Penulis: Roslan projekelektronik4u.blogspot.com

Khamis, 9 April 2015

PROJEK ELEKTRONIK: 3 DIGIT 7 SEGMENT UP DOWN COUNTER


PROJEK ELEKTRONIK


3 dig 7 segment up down counter pic16f877a circuit

HEX.CODE
:060000000A128A11122809
:10000800FE00030EF2000408F3000A08F40083124D
:1000180003137F08F5000A128A11042A0A128A11AA
:100028002B2A0A128A113C220A128A11803083165E
:1000380003138100831203138101A0308B0089010F
:10004800831603138901831203138801831603138C
:10005800880183120313B801B9013228061835281C
:10006800362843283A08FF3A03193B283C284328F6
:100078000130AE002E08BA07432843284328061C3F
:1000880046284728432886184A284B2854283A08DF
:10009800031D4F2854280130BA02542854285428E4
:1000A800861C57285828542859283A08AE00AF010A
:1000B8002E08B8002F08B9000A30A8000030A9009F
:1000C8003908AB01AB073808AA01AA070A128A1136
:1000D800BE210A128A11831203132908B101B1073C
:1000E8002808B001B0073108A101A1073008A00114
:1000F800A0070A128A1106210A128A118312031311
:100108002108B301B3072008B201B2070A30A800DA
:100118000030A9003908A301A3073808A201A207E3
:100128000A30A0000030A1000A128A116E210A12BA
:100138008A11831203132008AE00AF012E08AA000B
:100148002F08AB000A128A11BE210A128A118312E3
:1001580003132908B101B1072808B001B007310815
:10016800A101A1073008A001A0070A128A110621DF
:100178000A128A11831203132108B501B507200852
:10018800B401B4076430A8000030A9003908A301FD
:10019800A3073808A201A2076430A0000030A1001C
:1001A8000A128A116E210A128A1183120313200877
:1001B800AE00AF012E08AA002F08AB000A128A1160
:1001C800BE210A128A11831203132908B101B1074B
:1001D8002808B001B0073108A101A1073008A00123
:1001E800A0070A128A1106210A128A118312031320
:1001F8002108B701B7072008B601B60732280A1246
:100208008A11122846293F3083120313A0000030B8
:10021800A1006D296D290630A0000030A1006D29CC
:100228006D295B30A0000030A1006D296D294F3089
:10023800A0000030A1006D296D296630A0000030B3
:10024800A1006D296D296D30A0000030A1006D2935
:100258006D297D30A0000030A1006D296D2907307F
:10026800A0000030A1006D296D297F30A00000306A
:10027800A1006D296D296F30A0000030A1006D2903
:100288006D296D29831203132108003A03194D299A
:100298006D292008003A03190729013A03190F2983
:1002A800033A03191529013A03191B29073A0319B7
:1002B8002129013A03192729033A03192D29013A5B
:1002C800031933290F3A03193929013A03193F2928
:1002D8006D29080083120313A601A7012108200431
:1002E800031977297829B629A5010314A50D8829AA
:1002F80001300310A00DA10DFF3E031D7D29013023
:10030800A4002408A5078829A11F8B298C297C29EA
:100318008E298E2901300310A60DA70DFF3E031D5F
:100328008F2921082302031D9B2920082202031C70
:100338009E299F29A7292008A2022108031CA3039C
:10034800A3022614A72901300310A10CA00CFF3E1C
:10035800031DA8290130A502031DB329B4298E293C
:10036800B629B6292708A101A1072608A001A007D8
:10037800BD29080083120313290828040319C52975
:10038800C629FC29AD010314AD0DD629013003108F
:10039800A80DA90DFF3E031DCB290130AC002C0888
:1003A800AD07D629A91FD929DA29CA29DC29DC29C8
:1003B80029082B02031DE22928082A02031CE52923
:1003C800E629ED292808AA022908031CAB03AB0279
:1003D800ED2901300310A90CA80CFF3E031DEE29DE
:1003E8000130AD02031DF929FA29DC29FC29FC2971
:1003F8002B08A901A9072A08A801A807032A0800A9
:100408000730F1007D30F000F00B082AF10B082AC4
:100418008312031389013208880001308900890199
:1004280034088800023089008901360888000430C1
:100438008900810120308B007508FF0074088A004C
:1004480073088400720E8300FE0E7E0E0900F6010A
:10045800F701B001B101B201B301B401B501B601B0
:10046800B701B801B901BA0183010A128A11152826
:100478000130831603138500033086008701880145
:100488008901831203138501860187018801890187
:0204980008005A
:02400E00323F3F
:00000001FF